Kanapka. Chodzi za nami prawie każdego dnia. Masło lub margaryna, ser żółty i plasterek wędliny. Czasami mamy jej dość, marzy nam się wstać i zastać w kuchni Jamiego Oliwiera w naszym fartuszku, siekającego pęczek szczypiorku, mieszkającego jajka na patelni. Żeby ktoś nas obsłużył, nakarmił przed wyjściem do pracy. Tak jak mama w czasach naszego dzieciństwa.
Dziś proponuję szybką pastę, która ubarwi nieco zimowe poranki, a kanapka nie będzie zwykłą zapychajką dla żołądka.
Składniki:
- 3jajka z wolnego wybiegu, ugotowane na twardo, starte na tarce o dużych oczkach
- puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
- pół małej cebuli
- mały ząbek czosnku
- 2 ogórki kiszone ekologiczne
- pół słoiczka pesto siciliana
- 1 łyżeczka musztardy( np. kielecka)
- sół, pieprz
Wszystkie składniki posiekać drobno, połączyć ze sobą za pomocą pesto i musztardy, doprawić. Nałożyć na kromkę pieczywa żytniego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz